28 Temmuz 2018 Cumartesi

Üniversiteye hazırlık

Birçok öğrenci bu ayın sonunda açıklanacak sınav sonuçlarını bekliyor hatta bazıları şimdiden üniversite hayali kurmaya başladılar bile..Peki şuanda yapılması gereken şeyler nelerdir şuan ne yapmalıyız bugün onlardan bahsedeceğim.
  İlk önce ne istediğini iyi bilmeniz gerekiyor. Çünkü gittiğiniz üniversite de artık mesleki eğitim alıp o işle uğraşmaya başlayacaksınız ve hayatınız büyük bir bölümünü bu mesleği yaparak geçireceksiniz. Bu yüzden hangi mesleği yapmak istediğinizi iyi düşünün ve çevre baskısından kurtulun. Öğretmen olmak istediğinizi varsayalım gerçekten bu işi yapabileceğini düşünüyor musun sonuçta bir okulda ise başladığın zaman yüzden fazla öğrencin olacak ve bunlara bildiklerini en doğru şekilde aktarman gerekecek ve öğretmenlikte sadece bilmek yetmiyor bildiğin şeyleri aktarman da önemli aynı şekilde sadece bilgi aktarımı değil çocuk sevgisi de önemli planda öğretmenlik mesleği için. Aynı şekilde sağlık sektörünü düşünelim doktor olmak istiyorsun ama bunu niye istiyorsun ilk önce bunu kendine sor. Parası güzel is bulma sıkıntısı yok evet doğru ama Peki içindeki insan sevgisi acı çeken bir insan olacak karşında veya ölmek üzere olan biri gelecek onu iyileştirmek için elinden gelen her şeyi yapacaksın belki kaybedeceksin hastayı ve bunun yüzünden haftalarca uyuyamayacaksın. Yani bir meslek seçerken o hassas teraziyi doğru kurmanız gerekiyor.
Doğru Tercih Nasıl Olmalı 
Yukarıda baksettiğim gibi ilk ne istediğini bileceksiniz artısıyla eksisiyle ondan sonra sıra puana ve şehre ve okulun akedemik kadrosuna geliyor. Bu konuda ilk tavsiyem ailenize düşkünseniz çevre illeri düşünün ilk önce çünkü canınız sıkıldığında ya da ailenizi görmek istediğiniz gidip gelmek kolay olur. Yok o sorun değil diyorsanız puanınıza yakın olan okulları yazmakla başlayın ise mesela mf-4 için konuşmak gerekirse (ben mf-4 ile tercih yaptığım için ona biraz daha hakimim ama internette her alanın nasıl bir tercih sırası olması gerektiğini bulabilirsiniz) 50.000 de olduğunuzu düşünürsek 40.000 den başlayın yazmaya yaklaşık olarak 47.000 civarı olan bir yere yerleşme ihtimaliniz yüksek bu dediğim gibi farklılık gösteriyor ama son 4 senedir filan okul sıralamaları git gide düşüş göstermiş.Tabi sadece 40.000 den 50.000 e olan yerleri yazmayın değişen sınav sistemi ile bu sıralamaların yükselmesi de ihtimal çerçevesi içinde bu yüzden - 45.000 +45.000 arası tercih yapmanız tercih edilir. Bu sıralamada en önemli kriterler arasında akedemik kadro da yer almalı tabiki. Kaç tane profesör kaç tane doçent bunları da okulun sitesinden bulabilirsiniz hatta okulun sitesinde mezun olanların nerede çalıştığı bölüm içinde ne gibi projeler yaptıklarını aldıkları ödülleri de yayınlarlar buda tercihinizde önemli rol oynamalı.Bu konuda size tavsiyem bir tane kağıt alın ortasından bir çizgi çekin sağ tarafa artılar sol tarafa da eksileri yazın tanı bu artılar eksikler size göre ondan sonra kendinize dürüst olup her artı ve eksiye 10 üzerinden  puan verin mesela uzaklık yaşadığınız yere yakın olması 8 puan gibi ve bunu her tercih için ayrı ayrı yapın sonra bu puanları toplayıp not edin.Tercihlerinizi bu doğrultuda yapmanızı tavsiye ederim.
Yanlış Tercih Nedir
Yanlış tercih diye bahsettiğimiz olay ilerleyen yaşantımız kötü etkileyecek veya zamanınızı boşa tüketecek tercihtir. Buna örnek olarak babanız mühendis olmanızı çok istemiştir sizde kırmayıp mühendislik okumaya karar vermişsinizdir. Bilindiği üzere mühendislik kolay bir bölüm değildir dersler ağırdır ve bununla baş edebilmenin yolu mesleğinizi sevmektir veya kurduğunuz hayaldir. Babanızın isteği üzerine mühendislik okuduğunuzu düşünün 1.sınıfı öyle böyle geçtiniz mesela elektrik mühendisliği okuyorsunuz 2.sınıfta elektrik derslerini aldığınızda ve o işleri sevmediğinizde bu dersler size zulüm gibi gelir. Daha sonra bir karar verir ve meslek değiştirmek istersiniz yapamadığınız düşünürsünüz sonra tekrar hazırlanıp sınava girersiniz ve istediğiniz bölümde okumaya başlarsınız bu sizin hayatınızdan 2 sene çalmış olur. O yüzden en başta çevre baskısından kurtulup tercih yapın dedim.
    Yanlış tercih olarak bazı eğitimciler şöyle söyler 50.000 desinidir 1.tercihin 60.000 lik yer yazmışsındır bu yanlış tercih olarak bakılmaz çünkü eğer sen bu üniversitede okumak istiyorsan yani o üniversitenin artısı çoksa senin için bu senin için doğru tercihtir.
Kararsız Olanlar 
Ben lisedeyken arkadaşlarımla konuşurdum bu tercih konusunu hani nereyi istiyorsun hangi bölümü genelde bu soruyu sorardım yani kısaca hangi mesleği diye. Karşıma 3 farklı cevap çıkmıştı.
1.Puana göre tercih yapacam. 
2. İle göre tercih yapacam. 
3. Bölüme göre tercih yapacam.
Şimdi bu 3 maddeyi ele alalım
1.madde puana göre tercih yapma durumu en kararsız durumdur. Yani bu demek oluyor ki ben neye yeteneğim var bilmiyorum ve bunu ÖSYM nin sorduğu sorular ile öğrenecem kimyayı çok iyi yapmışım demekki kimya üzerine bir bölüm okumalıyım Peki bu konuda hiç aklına kimya sorularının o sene basit sorulduğu veya bir an için doğru mantık düşünüp yaptığını sallayıp tutturduğun soruları da düşündün mü. 4 tane soruda 2 şık arasında kaldın ve salladın hepside tuttu ama normalde kimyayı hiç sevmeyen birisin anlamazsın şansına en yüksek neti de kimyada yaptın ama şimdi senin yeteneğin ilgin veya merak ettiğin konu kimya mı ilk onu sormalısın kendine. Deneyler yapacaksın kimyasal maddeler ile tehlikeli maddeler sonuç olarak bunları düşünmen gerekiyor en başta. Hadi diyelim ki kafaya koydun en iyi yaptığın puan türüne göre tercih yapacaksın o zaman internette bir sürü meslegin nelerle uğraştığı iş bulma durumunu zorluk derecesini anlatan yazılar var ilk önce onları okumanı tavsiye ederim. Aynı şekilde meslek testlerini de çözüp kendine bu yolda daha doğru kararlar verebilirsin.
2.madde şehre göre tercih hayallerinin peşinde koşan insanların tercihidir kadarında bir şehir vardır o şehir ile ilgili bir sürü hayali varıdır ve genelde sadece o şehiri tercih eder ama farkli bölümler yazar. Bu konuda çok fazla bir şey diyemem çünkü eğer bir şey hayal ettiysen onu mutlaka gerçekleştir pişman olursan da hayalimin peşinden koştum sonuç olarak dersin ve hiçbir zaman hayalinden pişman olma. Onlara da tavsiyem bölüm tercihinde mesleklerin iş bulma olasılığını okuldan mezun olan öğrencilerin nerelerde çalıştıklarını iyi araştırsınlar.
3.madde meslek olarak 1 veya 2 bölüm düşünen kişiler en kararlı kişilerdir ne istediklerini çok iyi bilirler. Zaten genelde birbirine yakın meslekler düşünürler yazılım ve bilgisayar mühendisliği gibi elektronik ve makina mühendisliği gibi. Bu arkadaşlarınız yapması gereken en önemli şey hassas teraziyi doğru kurmalı artısı eskisini iyi düşünmeli ve ona göre üniversite tercihi yapmalıdırlar. En önemli faktörler akedemik kadro ve mezun öğrencilerin nerelerde çalıştığıdır sizler için çünkü kafanızda büyük bir ihtimalle üniversiteyi bitirince ne yapacağınızıda biliyorsunuzdur. O yüzden bu konuda size en iyi eğitimi hangi üniversitenin sağladığını iyi araştırmanız gerekmektedir.
Genel Tavsiyeler 
-Artı eksi terazinizi iyi ayarların
-Tercih edeceğiniz üniversitenin akedemik kadrosuna mezun olan öğrencilerin nerelerde çalıştığını iyice araştırın
-Üniversitenin sunduğu imkanları araştırın Erasmus gibi
-Tercih edeceğiniz bölüm veya üniversiteden bir tanıdık veya sosyal medya üzerinden birisiyle mutlaka konuşun ona durumu anlatın ve tavsiye alın
- Gelecek hayatınızda nasıl bir meslek ile uğraşmak isteğinizi iyice düşünün
- Herkesi dinleyin ama bunu kendi içinizde yorumlayın
-Çevre baskısından uzak durun yani o bunu dedi diye hemen denilen şeyi yapmayın kendi içinizde yorumlayın
- Hayallerinizin peşinden koşun
Hepinize önünüzdeki hayatta başarılar ve iyi tercihler diliyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder